Articolul 1

Articolul  1. Ce sa-ti spui cind vorbesti cu tine insuti


Peste 90% din acest articol este extras din cartea „What to say when you talk to yourself” de Shad Helmstetter. In opinia mea acest text poate ajuta copiii din karting sa-si seteze mai usor traiectoria catre success.

Subconstientul tau lucreaza chiar acum, lucreaza zi si noapte, pentru a se asigura ca tu devii persoana pe care inconstient te-ai descris ca fiind. Subconstientul crede orice ii spui, chiar si o minciuna, daca o spui destul de des si cu intensitate. Subconstientul nu face judecati morale, pur si simplu accepta ceea ce ii spui. Asa ca cele mai multe lucruri care ti se intimpla, ti se intimpla din cauza ta - sint ceva ce singur ai creat, directionat, influentat or permis sa se intimple.

Solutia: Self-managementul - Autocontrolul. Iata o secventa de cinci pasi care te pot ajuta sa ai un control asupra succesului.

1. Comportamentul. Comportamentul inseamna actiunile noastre. Ceea ce faci, cum actionezi sau cum nu actionezi, cuvintele pe care le spui toate acestea vor actiona pentru tine sau impotriva ta. Facind lucrul potrivit vei obtine rezultatul dorit. Stiind toate astea cum se intimpla totusi ca nu facem ceea ce stim ca trebuie facut pentru atingerea succesului?Motivul pentru care nu facem intotdeauna ceea ce trebuie este ca, de multe ori, exista ceva mai puternic decit noi care ne influenteaza si controleaza actiunile. Aceat ceva sint emotiile si sentimentele noastre.

2. Emotiile si sentimentele. Orice actiune facem este filtrata de emotiile si sentimentele noastre.Iar ceea ce simtim despre ceea ce facem va afecta intotdeauna ceea ce facem si cit de bine facem acel ceva.Daca ceea ce simti este pozitiv si productiv, actiunile tale vor fi asemenea. Dar ce ne face sa avem aceste sentimente,aceste emotii. Cum se creaza felul in care simtim despre ceva. Sentimentele sint create, controlate, influentate or determinate de atitudinile noastre.

3. Atitudinile. Atitudinile sint perspectivele din care vezi viata. Unii oameni par sa aiba o atitudine pozitiva despre majoritatea lucrurilor, iar altii o atitudine negativa despre tot ce ii inconjoara. Majoritatea insa avem o combinatie de atitudini, unele pozitive, unele negative. Atitudinea noastra joaca un rol foarte important in atingerea succesului; pentru ca atitudinea pe care o avem despre ceva va determina felul in care simtim despre acel ceva si mai apoi felul in care actionam raportat la acel ceva: toate acestea determina daca vom face bine sau nu acel ceva. De unde avem insa atitudinile / Ne nastem cu ele? Atitudinile noastre sint create, controlate or influentate de catre credintele nostre

4. Credintele. Ceea ce credem despre ceva va determina atitudinea pe care o avem fata de acel ceva, va creea sentimentele noatre ( teama, placere, bucurie etc ) si va influenta actiunile noastre si de fiecare data ori ne va ajuta ori ne va impiedica sa facem un lucru bine, ne va impinge catre success sau esec. Credinta pe care o putem avea despre ceva poate fi atit de puternica incit poate face ca acel ceva sa ne apara ca fiind diferit de ceea ce este in realitate. Asadar credinta nu necesita ca ceva sa fie asa cum il vedem noi, necesita doar sa credem ca este asa. Credinta nu presupune ca ceva sa fie adevarat; presupune doar ca noi sa credem ca e adevarat. Realitatea este deci bazata pe credintele pe care le avem, indiferent daca ele sint adevarate sau nu. (Poti crede ca un adversar e mai bun; asta e realitatea pentru tine dar adevarul poate fi altul. Un coechipier poate crede despre acelasi adversar ca e net inferior - asta e realitatea lui.)

Deoarece orice crezi despre tine va afecta ceea ce faci, poti fi sigur ca daca ajungi sa crezi ca nu vei avea sanse de success, credinta despre tine se va implini, nu mai conteaza daca era adevarata sau nu in prima instanta. (Nimeni nu are success din nastere; succesul sau esecul au la baza ceea ce credem despre noi ) Toti avem mii de credinte despre noi. Unele dintre ele sint adevarate dar unele dintre ele nu sint. Fapt e ca mintea va actiona intotdeauna ca si cum ele sint adevarate, o data ce crezi in ele.De unde vin insa credintele noatre / Sint ele ereditare? Credintele ne vin din Programarea pe care o avem.

5. Programarea (Conditionarea). Credem ceea ce sintem programati sa credem. Din ziua in care ne-am nascut s-au creat si intarit permanent credintele noastre despre noi si despre ceea ce ne inconjoara. Nu conteaza daca aceasta conditionare este corecta sau gresita, adevarata sau falsa, rezultatul ei este ceea ce credem in acest moment. Ceea ce am acceptat de la lumea inconjuratoare, ceea ce ni s-a spus, a initiat o reactie in lant tip cauza – efect care negresit va duce ori catre success ori catre esec depinde in ce sens aceasta conditionare isi imprima efectul. Prin conditionare ne intemeiem credintele si reactia in lant incepe. In progresie logica ceea ce ajungem sa credem determina apoi atitudinea noastra, emotiile si sentimentele si apoi comportamentul, actiunile noastre care in ultima instanta ne duc catre success sau catre esec.

Deci:

1. Conditionarea determina credinte personale

2. Credintele creeaza atitudini

3. Atitudinile creeaza sentimente

4. Sentimentele influenteaza actiunile

5. Actiunile produc rezultate

In acest fel lucreaza creierul. Daca vrei sa te autorealizezi, daca vrei sa ai success, poti face acest lucru oricind doresti. Porneste insa cu primul pas. Schimba-ti conditionarile in asa fel incit sa-ti fie un aliat.

Iata citeva exemple de moduri de lucru:

1. Tine minte ce-am spus la inceput; subconstientul asculta tot timpul si asteapta instructiuni de la tine, el nu judeca ceea ce ii spui, nu-i pasa; el crede si actioneaza conform acestor credinte.Asa ca cel mai rau lucru pe care-l poti face e sa spui un lucru rau sau negativ despre tine si sa-l accepti.

2. Al doilea lucru gresit pe care poti sa-l faci este sa-ti spui lucruri de genul: Vreau sa …., Trebuie …., Mi-ar placea sa…., O sa incerc sa …. Etc. Desi pare a fi un lucru bun sa incerci sa schimbi situatia in care te afli, vorbind cu tine in acest mod te afecteaza negativ. De ce?; pentru ca recunosti necesitatea unei schimbari, recunosti ca ai o problema, dar nu vii cu nici o solutie.Propozitiile care incep in acest fel se termina adesea, inconstient uneori, intr-un mod negativ. De exemplu: Ar trebui sa fiu mai organizat. (dar nu sint). In loc sa creeze imagini de autorealizare aceste vorbe induc un sentiment inconstient de vina sau de dezamagire.

3. Este bine ca atunci cind recunosti necesitatea unor schimbari, sa formulezi mesajul catre tine ca si cum problema ar fi déjà rezolvata. In loc sa spui: „trebuie sa incetez sa mai amin lucrurile importante pe care le am de facut” spune mai bine: Nu mai amin niciodata lucrurile importante pe care le am de facut. Nu conteaza ca in momentul cind spui asta tu inca esti o persoana care amina indeplinirea lucrurilor importante pe care le are de facut. Tine minte: subconstientul va crede orice ii spui atita timp cit o spui destul de des si cu multa intensitate. (atita timp cit crezi ceea ce spui). Subconstientul va primi noua directie de urmat, va creea prin urmare in capul tau o noua imagine a ta de persoana organizata si te va determina sa devii o persoana organizata si in realitate. Este exact ce ia-i spus subconstientului sa faca si este exact ceea ce el a facut. Cind vei obtine rezultatul pozitiv dorit nu va fi vorba de noroc, nu e nici o magie la mijloc; asa lucreaza mintea omeneasca. ii spui ce sa faca si ea face. Invata insa sa-i spui ce sa faca in modul potrivit.

4. Apoi urmeaza nivelul alimentarii subconstientului cu mesaje complet pozitive. Nu mai folosi nici un fel de negatie; nu mai spune: Nu mai maninc alimente nesanatoase, nu ma mai enervez in trafic etc. Formuleaza mesajul la timpul prezent, ca si cind ar fi deja realizat, dar fa comunicarea in termeni pozitivi; e ca si cum ai spune subconstientului: acesta este noul EU al meu pe care vreau sa-l creezi. Uita programarea proasta pe care ti-am dat-o in trecut, aceasta e noua programare dupa care te vei ghida. Mesajele vor fi de genul: Am determinare si incredere in mine, Sint in control, Sint organizat, Imi place de mine, Sint in forma, Imi place sa fac lucrurile care trebuie facute exact in momentul in care trebuie facute, etc. Acest mod de comunicare te incurajeaza sa dai piept cu temerile tale si sa iesi victorios.

Momentul cel mai bun sa incepi utilizarea acestui nou stil de comunicare in relatia cu tine este chiar acum. Incepe de azi, renunta la modurile negative de comunicare.Foloseste cuvintele potrivite.Orice iti spui tie insuti, sau altcuiva despre tine este o parte a comunicarii de care subconstientul tau tine seama. Daca te ajuta, iti poti face aceasta comunicare in scris, in felul acesta cresti nivelul la care vei constientiza obiectivele pe care ti le-ai propus. Sau poti inregistra si asculta mesajele pe un mp3 player.

Nu iti pune limite usor de atins. Tinteste sus. Succesul atins va fi direct proportional cu ceea ce ti-ai propus, cu ceea ce gindesti, cu ceea ce iti repeti cel mai adesea.

In mesajele pe care ti le comunici fi cit mai specific, foloseste instructiuni cit mai detaliate, spunei subconstientului la modul concret ceea ce doresti. Apoi da-te la o parte din cale. Asteptarile tale sint pe cale sa se realizeze.

Oamenii cei mai de success sint cei care reusesc sa se motiveze cel mai bine.

Sa te plingi de ceva ce nu sta in puterea ta sa corectezi este nu numai lipsit de sens dar comunicarea negativa pe care o folosesti in acest scop va avea un efect negativ asupra modului cum te vei simti in acea zi fizic si mental. Citeva minute de suparare, incordare sau frustrare or neliniste pot avea un efect toxic de citeva ore asupra organismului tau. Poti ruina o intreaga zi permitind unui singur eveniment sa porneasca un intreg ciclu negativ. Acest ciclu negativ nu se va datora evenimentului sau intimplarii in sine, el apare datorita modului cum alegi sa raspunzi acestor provocari. De aici rezulta ca nu e practic si nici profitabil sa te plingi despre lucruri asupra carora nu ai nici o putere; poti alege insa cum sa simti despre ele si in loc sa initiezi un ciclu negativ sa initiezi unul pozitiv. Intreaba-te: Sint lucrurile care s-au intimplat atit de rele? Pentru subconstient ele sint exact atit de rele pe cit le percepi tu a fi - atit de rele pe cit iti spui tie insuti ca sint.Controleaza intotdeauna felul in care simti; nu este foarte dificil si merita intotdeauna. (are vreun rost ca sa permiti ca o manevra agresiva a unui adversar sa-ti tulbure calmul si echilibrul, sa-ti pierzi controlul si sa faci orice manevra, cu orice risc, numai ca sa-i demonstrezi ca a gresit prosteste. Nu, esential este sa-ti pastrezi calmul, rabdarea, motivatia, increderea in tine iar ceea ce trebuie demonstrat se va demonstra de la sine. N-are sens sa pierzi, incercind sa faci pe eroul - un razboinic adevarat arata ce are de aratat invingind in ciuda tuturor obstacolelor sau adversarilor – Iar primul pas pentru realizarea acestui tel este sa ramii calm si concentrat indiferent ce fac cei din jurul tau).

Inversul este de asemenea adevarat. Cu cit gindesti mai productiv si mai pozitiv, cu atit te vei simti mai bine atit fizic cit si psihic. Asa ca sa ai atitudinea potrivita in fata evenimentelor vietii este cel mai bun sfat pe care il poti respecta.

In concluzie, tine minte: exista un urias adormit in fiecare dintre noi. Are nevoie doar sa-l alimentam cu motivatia noastra iar daca reusim sa-i comunicam cit mai des si in modul potrivit dorintele noastre ne va ajuta sa ne invingem toate temerile si ne va purta pe drumul catre victorie.In fiecare din noi exista o putere miraculoasa, ca-n personajele din poveste (tii minte duhul care era eliberat in povestea „Lampa lui Aladin”), care asteapta rabdatoare sa fie eliberata pentru a ne putea servi cit mai bine interesele.

Mai retine ca una e sa intelegi un lucru si sa-l accepti ca atare si cu totul altceva sa-l pui in practica in activitatea de zi cu zi. Asa ca alaturi de munca de zi cu zi de la antrenamente fa-ti timp si pentru constientizarea si obisnuirea mintii sa respecte aceste noi reguli. (Tot ce ti-am spus aici nu e un substitut pentru munca sustinuta, pentru antrenamentele fizice. Dar acest antrenament mental va amplifica rezultatele obtinute pe baza pregatirii clasice, iti va asigura plusul necesar pentru a urca mai rapid treptele afirmarii.)


Newsletter

Inscrie-te la Newsletter-ul TURBOSFAX si vei fi la curent cu cele mai noi articole/imagini/video postate pe site!